Europol godet rrjetin e piraterisë televizive me mbi 2 milion pajtimtarë

Europol mbyll operacionin global të piraterisë me 2 milion abonentë.


Agjensia Evropiane e Koordinimit të Policisë Europol ka finalizuar një operacion piratik të transmetimit që po siguronte qasje të paligjshme për më shumë se dy milion njerëz dhe madje kishte një rrjet të vetin për mbështetjen e klientëve.

Sipas agjencisë, unaza e paligjshme e transmetimit ishte në veprim për më shumë se pesë vjet dhe ofroi më shumë se 40 000 kanale televizive, filma, dokumentarë dhe përmbajtje të tjera dixhitale përmes faqeve të internetit të pritura në një rrjet ndërkombëtar të serverëve. Ajo po shpërndante përmbajtje në Evropë, Azi dhe Lindjen e Mesme dhe pastronte të ardhurat kriminale.

Kryesisht i ndermarrë nga Policia Kombëtare Spanjolle (Polic (a Nacional), hetimi u mbështet nga Europol dhe Eurojust, dhe gjithashtu përfshiu autoritete të zbatimit të ligjit nga Belgjika, Kanada, iaekia, Danimarka, Franca, Italia, Gjermania, Luksemburgu, Hollanda, Polonia, Rumania , Suedia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Në ditën e 3 qershorit, një mesymje e koordinuar nga autoritetet e zbatimit të ligjit në të gjithë BE-në kryen 15 kërkime në shtëpi, arrestoi 11 persona (4 në Spanjë, 1 në Gjermani, 3 në Suedi, 3 në Danimarkë) dhe morri në pyetje 16 të tjerë për përfshirja e tyre e mundshme në skemën e paligjshme.

Europol tha se udhëheqësi i dyshuar i rrjetit ishte në mesin e personave të arrestuar, por nuk dha një emër.

Operacioni rezultoi në kapjen e 4.8 milion €. Kjo përfshinte prona me vlerë më shumë se 2 milion €, katër vetura me vlerë rreth 500,000 €, orë luksoze, para, asete dhe pajisje elektronike. Autoritetet gjithashtu hoqën 50 adresa IP dhe një pjesë të infrastrukturës në internet që përdoret për të drejtuar rrjetin. Për më tepër, 11 llogari bankare në vlerë totale prej 1.1 milion € ishin gjithashtu të ngrira.

Policía Nacional së pari zbuloi rrjetin e piratëve në vitin 2019, kur u njoftua për një numër faqesh në internet që po shpërndanin në mënyrë të paligjshme përmbajtje audio-vizive në vende të ndryshme nëpër Evropë, Azi dhe Lindjen e Mesme.

Ai zbuloi se operacioni u vu në dispozicion përmes “një mjedisi tërheqës në internet me çmime shumë më konkurruese sesa ato në tregun ligjor”. Kjo uebfaqe madje kishte “asistencë teknike të sofistikuar dhe kontroll të cilësisë përmes një platforme vetanake të mbështetjes së klientëve”.

Në total, më shumë se dy milion pajtimtarë paguanin për shërbimin, me rrjetin e piratëve fitim të vlerësuar prej 15 milion €.

Ky lajm vjen një ditë pasi një britanik u dënua për shitje mbi 100,000 pound te pajisjeve pa leje në të gjithë perëndimin e veriut të Anglisë.