Pas largimit nga OBSH, Europa i përkulet dhe i kërkon Amerikës të shqyrtojë vendimin

Udhëheqësit e Bashkimit Europian i kërkuan SHBA-së që të rishqyrtojë vendimin e saj për t’u tërhequr nga Organizata Botërore e Shëndetit, në një deklaratë të shtunën.

“Ndërsa bota vazhdon të luftojë pandeminë COVID-19, detyra kryesore për të gjithë është të shpëtojë jetë dhe të përmbajë dhe zbusë këtë pandemi”, tha Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen dhe shefi i politikës së jashtme të BE-së Josep Borrell në një deklaratë të përbashkët.

“Përballë këtij kërcënimi global, tani është koha për bashkëpunim të zgjeruar dhe zgjidhje të përbashkëta. Veprimet që dobësojnë rezultatet ndërkombëtare duhet të shmangen. Në këtë kontekst, ne e nxisim SHBA-në që të rishqyrtojnë vendimin e saj të shpallur”, thanë ata.

Kërkesa erdhi pasi Presidenti Donald Trump të premten u përpoq me planet për t’u tërhequr nga agjensia e Shëndetit të Kombeve të Bashkuara, të cilën ai e ka akuzuar se e ndihmoi Pekinin të mbulonte shpërthimin e koronavirusit.

Ministri gjerman i shëndetësisë Jens Spahn tha më herët se masa nga ShBA shënoi një pengesë “zhgënjyese” për përpjekjet globale të shëndetit, duke iu bashkuar të tjerëve në paralajmërimin e implikimeve të mundshme të vendimit të Trump.

Von der Leyen dhe Borrell thanë se BE ishte e përkushtuar për një rishikim të planifikuar të përgjigjes ndërkombëtare ndaj koronavirusit, përfshirë veprimet e OBSH. Sidoqoftë, ata paralajmëruan se, “OBSH duhet të vazhdojë të jetë në gjendje të drejtojë reagimin ndërkombëtar ndaj pandemive, aktuale dhe të ardhmen”.

Letra e plotë

Ndërsa bota vazhdon të luftojë pandeminë COVID-19, detyra kryesore për të gjithë është të shpëtojmë jetë dhe përmbajnë dhe zbusin këtë pandemi. Bashkimi Europian vazhdon të mbështesë OBSH-në dhe tashmë kemi siguruar fonde shtesë. Në një rezolutë të udhëhequr nga BE e miratuar me konsensus në 19 maj në Asamblenë Botërore të Shëndetit, të gjithë shtetet anëtare ranë dakord të iniciojnë, në momentin e parë të duhur, një vlerësim gjithëpërfshirës për të rishikuar mësimet e marra nga përgjigja ndërkombëtare e shëndetit ndaj koronavirusit, veçanërisht me qëllim të forcimit të gatishmërisë së ardhshme globale të sigurisë shëndetësore.

Vlerësimi i përgjigjes sonë globale është i domosdoshëm pasi ka mësime që duhet të mësohen nga kjo pandemi. Vlerësimi i performancës sonë kolektive në nivelin ndërkombëtar është vetëm një procesi i nevojshëm, me qëllim forcimin e sigurisë shëndetësore. Bashkëpunimi global dhe solidariteti përmes përpjekjeve shumëpalëshe janë rrugët e vetme efektive dhe të zbatueshme për të fituar këtë betejë me të cilën po përballet bota.

OBSH duhet të vazhdojë të jetë në gjendje të udhëheqë ndërkombëtarët ndaj pandemive, aktuale dhe në të ardhmen. Për këtë, kërkohet pjesëmarrja dhe mbështetja e të gjithëve si shumë e nevojshme.

Përballë këtij kërcënimi global, tani është koha për bashkëpunim të zgjeruar dhe zgjidhje të përbashkëta. Veprimet që dobësojnë rezultatet ndërkombëtare duhet të shmangen. Në këtë kontekst, ne bëjmë thirrje SHBA të rishqyrtojë vendimin e saj të shpallur.