Gjenden super-antitrupat, bllokojnë sulmin e koronavirusit

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!

Shkencëtarët kanë zbuluar dy të ashtuquajtur “super antitrupa” të cilët bllokojnë depërtimin e virusit Sars Cov 2 në qeliza.

Ato veprojnë me mekanizma pak më të ndryshëm dhe u pa se kur administrohen në doza të vogla, individualisht ose së bashku, ishin në gjendje të parandalojnë infeksionin tek minjtë. Rezultati i studimit të botuar në revistën Science i hap rrugën terapive të reja, të cilat mund të bazohen në një koktej antitrupash të tillë. Një nga pjesëmarrësit në studim, virologu Massimo Galli, i quajti tejet premtues dy antitrupat e rinj neutralizues, të quajtur S2E12 dhe S2M11.

Kërkuesit i identifikuan ata pas një verifikimi të kujdesshëm të gati 800 antitrupave të izoluar nga 12 pacientë që arritën të shëroheshin nga sëmundja. Mekanizmi i veprimit në organizmin e tyre është studiuar në nivelin molekular falë kërkimit me super mikroskopin krio-elektronik, një teknologji kjo e vlerësuar me Nobelin e Kimisë në 2017-tën.

Në këtë mënyrë u zbulua se si S2E12 dhe S2M11 e ndalojnë virusin që t`i ngjitet receptorëve Ace -2 të qelizës pritëse, e njëri prej tyre arrin të bllokojë dhe proteinën e famshme Spike që koronavirusi përdor si çelës për të hyrë në qelizë.
Përveç neutralizimit të virusit, këto antitrupa gjithashtu duket se favorizojnë reagimin e qelizave specifike imune që luftojnë infeksionet, duke i ndihmuar të eliminojnë armikun.

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!


Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook dedikuar informacioneve rreth TELEVIZIONIT duke klikuar këtu!


Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook dedikuar SERIALEVE TURKE duke klikuar këtu!