Liria e Medias, Shqipëria avancon në renditje me tre vende

Respektimi i lirinë e medias në nivel rajonal, por edhe në të gjithë botën ka përjetuar një rënie të thellë dhe shqetësuese, ky është vlerësim i gazetarëve të organizatës Gazetarë pa Kufij (RSF).

Raporti i fundit mbi lirinë e mediave, i cili do të publikohet javën e ardhshme, RSF thotë se të gjithë treguesit japin një përfundim se ka rënie drastike të lirisë së mediave nga viti 2013 deri në vitin 2016.

Si arsyet kryesore për këtë, RSF tha, ndër të tjera, duke rritur tendenca autoritare në vende si Turqia dhe Egjipti, kontroll qeveritar është më të madh mbi median shtetërore, madje edhe në disa vende evropiane të tilla si Polonia, dhe situata gjithnjë e më të vështirë të sigurisë, thonë se në Libi dhe Burundi dhe Jemen.
Mbijetesa e raportimit të pavarur po bëhet gjithnjë e më e paqartë, si nga qeveritë dhe në mediat private, për shkak të kërcënimeve të ideologjisë, e sidomos fetar janë “armiq të lirisë së mediave” dhe makinë të madhe propagandistike.

Në mbarë botën, “oligarkët” blejnë mediat dhe të ushtrojnë presion shtesë që tashmë ekziston nga qeveria, sipas RSF.

Rënia e lirisë së medias është regjistruar në çdo kontinent, dhe ndërsa në Amerikë është 20.5 për qind, në Evropë dhe në Ballkan në 6.5 për qind, thuhet në raport.
Që nga viti 2002, RSF publikuar Indeksin e lirisë së mediave në botë, duke vlerësuar nivelin e lirisë që gazetarët kanë në 180 vende në bazë të kritereve të mëposhtme – pluralizmit, pavarësisë media, dhe vetë-censurën e mjedisit mediatik, mjedisit legjislativ, transparencë, infrastrukturë dhe abuzimit. /Indeksonline/