Krijohet tamponi që teston virusin me anë të pështymës

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!

Një test revolucionar diagnostikues për koronavirusin SARS-CoV-2 është krijuar dhe funksionon në bazë të analizës së pështymës një gjetje që mund të ndihmojë shumë në luftën kundër pandemisë.

Gjurmimi dhe izolimi i pacientëve pozitivë në kohë në fakt është nyja qendrore në luftën kundër COVID-19, infeksion i shkaktuar nga koronavirusi, dhe arma kryesore në duart e autoriteteve shëndetësore përfaqësohet pikërisht nga tamponet deri në këto momente.

Falë këtyre testeve të reja, është e mundur të përcaktoni pozitivitetin (ose negativitetin) ndaj sëmundjes dhe për këtë arsye të dini nëse jeni i sëmurë, nëse jeni shëruar dhe kështu me radhë, pas një analize të përshtatshme laboratorike.

Deri në këto momente janë përdorur tamponët të cilët madje janë dizajnuar, që të bëhen direkt nga makina, në parkingun e spitalit.

Me fjalë të thjeshta, shtupa është një shtupë e gjatë pambuku që mjeku ose infermierja fut në hundën e pacientit për të marrë mostrën për t’u dërguar në laborator.

Kjo procedurë mekanike (madje pak e bezdisshme dhe e dhimbshme) i ekspozon profesionistët e shëndetit ndaj rrezikut konkret të infektimit, veçanërisht kur kryhet te pacientët me simptoma të dukshme të cilët mund të “përhapin” virusin në distanca më të mëdha.

Testi i pështymës është para së gjithash dhe më i sigurt për profesionistët e kujdesit shëndetësor pasi mostra që do të analizohet mund të merret në mënyrë të pavarur nga pacienti.

Është e mjaftueshme që të “pështyni” pak pështymë në një enë të vogël të kompletit të përgatitur, ta mbyllni dhe ta dorëzoni atë në laboratorin e analizës, saktësisht si një mostër i urinës.

Burimijoq
Artikulli paraprakFacebook prezanton ”emoji”-n e përqafimit për postimet
Artikulli tjetërBiznesi i vogël, më i godituri nga pandemia, çfarë pritet të ndodhë me qiratë e apartamenteve