Video | Shpërthyen “bomba” të reja, përgjimet që po trondisin Shkupin: Zyrtari merr ryshfet për tenderin

Bomba të reja u publikuan në internet. Tre biseda audio dhe një video material të publikuara nën pseudonimin “Leplivi race” janë publikuar në kanalin Youtube. Në regjistrimin dëgjohet zëri i ish drejtorit të Fondit për Sigurim Shëndetësor Den Donçev. Në video shihet sesi për një moment para Donçevit dikush lë para kesh dhe ai i merr dhe i fut në çantën e tij.

Në audio materialet Den Donçev i përmend Zoran Zaevin, avokatin Filip Medarski, pra avokatin e Zaevit, por edhe prokuroren Villma Ruskoska dhe drejtoreshën e Drejtorisë për Kundërzbulim Financiar. Lideri i LSDM-së Zaev thotë se përgjigje për bombat më të reja, personalisht do duhet të japë Donçev. Sipas ish kryeministrit, Donçev bisedon për kompaninë “Total” e jo për kompaninë për dializë “Diamed”. Zaev është i bindur se regjistrimet janë të koordinuara dhe publikuara nga VMRO-DPMNE.

”Sipas informatave që kam, pasi Medarski është miku dhe avokati im dhe e di ku ka qenë i angazhuar. Prandaj janë mbajtur takime te unë për “Total TV”. Ka dy palë pronarë që janë të konfrontuar dhe ata denoncojnë njëri-tjetrin në institucione dhe e di që njëri prej tyre është mik me Den Donçevin”, deklaroi Zaev, kryetar i LSDM-së.

Den Donçev në telefon na tha se ose sot ose nesër do ketë reagim me shkrim lidhur me publikimin e këtyre bombave. Nga Prokuroria thonë se për Den Donçevin tashmë është hapur proces hetimi.

Përgjimet e Donçev

Një video në të cilën ish-drejtori i Fondit të Shëndetit, Den Donçev, është filmuar me një grumbull parash në duar në një vendndodhje deri më tani të panjohur, si dhe tre regjistrime audio që lidhen me reketet e kompanisë “Diamed”, janë publikuar në kanalin YouTube “Leplivi race ” shkruan Plusinfo.
Regjistrimet audio tregojnë ish-drejtorin e Fondit të Shëndetit, Den Donçev, duke u mburrur se është në komunikim të vazhdueshëm me drejtorin e inteligjencës financiare, Blazho Trendafilov. Donçev pretendon se Blazho Trendafilov ishte një mik i ngushtë i Zoran Zaev.

Në biseda dëgjohen detaje rreth mënyrës se si Doncev po administronte një përpjekje për të larguar kompaninë suedeze “Diaverum”.

Sipas Plusinfo, akuzat penale kundër Vera Ivanova, pronare e kompanisë që kishte licencë për trajtimin e pacientëve me dializë, pretendojnë se Donçev dhe Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce përdorën letra të shkruara për të bërë presion ndaj kompanisë suedeze Fiaverum për të hequr dorë nga blerja e Diamed, ndërmarrja nga e cila, sipas akuzave të zgjeruara penale, Donçev pagoi një reket të madh .

Regjistrimet tregojnë konfirmim të drejtpërdrejtë të këtyre pretendimeve dhe rezolutën e Donçevit duke pretenduar se ai i shkroi letrat. “Unë, jo Venko, jam”, vlerëson Den Donçev, megjithëse letra, e botuar tashmë nga Plusinfo, ishte nënshkruar nga Filipce.

Nuk dihet me kë po bisedon, por nga një përgjigje e shkurtër e pakuptueshme e bashkëbiseduesit, të krijohet përshtypja se Venko Filipce është personalisht në anën tjetër të linjës. Sidoqoftë, ky supozim nuk është konfirmuar ose hedhur poshtë.
Përveç Blazho Trendafilov dhe Venko Filipce, në pamjet përmenden edhe tre persona të tjerë: Zoran Zaev, avokati Filip Medarski dhe ish Ministri i Shëndetësisë Nikolla Todorov.

Doncev i tha bashkëbiseduesit se kishte marrë një “pasim ” nga Zoran Zaev për të liruar policinë, gjë që tregon përfshirjen e drejtpërdrejtë të ish-kryeministrit në çështjen publike të quajtur “Reket 2”.

Medarski e bën Den Donçevin nervoz në këtë tregim. “Ata kanë kapur Medarskin në anën tjetër, në mënyrë që të kenë ndikim me kryeministrin”. Në regjistrim, Medarski përmendet në një kontekst pozitiv, i cili nuk mund të thuhet për ish-ministrin Nikolla Todorov, i cili nëse konteksti është kuptuar mirë, është dëshmitar i tenderit për koncesionin e dializës, me detyrë të thotë se ai ishte abuzuar nga Nikolla Gruevski. Siç dihet, kjo nuk ndodhi.

Këto regjistrime përmbajnë pretendime që janë një konfirmim i qartë i të gjithë artikujve që Plusinfo publikoi në lidhje me reketet e kompanisë “Diamed”. Den Donçev dha dorëheqjen më pak se një muaj më parë, gjoja për arsye shëndetësore.