Ambasadorja Kim korrigjon publikisht ATSH-në për titullin: Nuk kërkova duartrokitje për Gjonajn, mos shkruani gjëra çorientuese

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Yuri Kim e ka cilësuar si keqinformues një titull të Agjencisë Telegrafike Shqiptare, e cila ka raportuar takimin e Kim me ministren e Drejtësisë, Etila Gjonaj. Fakti që në titullin e ATSH-së, shkruhet e thënë nga goja e Kim, ‘Qeveria po punon në emër të qytetarëve e jo interesave të ngushta, dua duartrokitje për ministren Gjonaj’, për ambasadoren, është një shtrembërim fjalësh.

“Ky titull është çorientues dhe duhet të korrigjohet. Kjo nuk është ajo që thashë. Ja çfarë thashë,”- shkruan Kim, teksa ka bashkëngjitur edhe linkun me raportimin zyrtar të takimit që zhvilloi me Gjonajn.

Në fjalën e shpërndarë dhe publikuar nga vetë ambasadorja, nuk shihet e shkruar në asnjë rresht, kërkesa e Yuri Kim për një duartokitje për ministren Gjonaj.

Fjala e plotë e ambasadores Yuri Kim

Faleminderit Ministrja Gjonaj. Unë gjithashtu dua të falënderoj Kryeministrin Rama, dhe natyrisht, Ambasadorin Soreca për mbledhjen e sotme për të theksuar sukseset në sektorin e drejtësisë në Shqipëri. Unë mendoj se është një shenjë shumë pozitive që Shqipëria vazhdon të diskutojë një temë që është thelbësore për të ardhmen e këtij vendi – parandalimin dhe luftimin e korrupsionit. Qeveria e SHBA dhe populli i Shteteve të Bashkuara janë të përkushtuar për një të ardhme demokratike, të sigurt dhe të prosperuar për Shqipërinë. Ne jemi të përkushtuar ndaj një Shqipërie që do të zërë vendin e saj në mesin e komunitetit të demokracive në Evropë dhe do të rrënjosë një ndjenjë optimizmi tek qytetarët e saj për të ardhmen e saj. Një pjesë e madhe e futjes së këtij optimizmi është demonstrimi se qeveria e Shqipërisë po punon në emër të qytetarëve dhe jo në emër të interesave të ngushtë të veshur, ose për të rreshtuar xhepat e politikanëve ose partive të tyre politike. Qytetarët e Shqipërisë, si të gjithë qytetarët në të gjithë botën, meritojnë qeverisje të mirë. Ata meritojnë të kenë besim se fondet publike – paratë që vijnë nga djersa e punës së tyre – po përdoren për të përmirësuar jetën e tyre të përditshme. Ka pengesa serioze për të arritur qeverisjen e mirë që meritojnë njerëzit e Shqipërisë. Këto pengesa përfshijnë: zyrtarë të korruptuar; një sektor i drejtësisë i kapur nga interesat politike; gazetarët ose bashkëpunuan ose kërcënuan për raportimin e korrupsionit; zyrat publike të përdorura për të promovuar ose mbrojtur interesat personale ose partiake; ndërmarrjet shtetërore që i japin përparësi patronazhit ose krushqisë mbi operacionet efikase dhe efektive; dhe zyrtarët shtetërorë të interesuar në promovimin e interesave vetjakë mbi qeverisjen e mirë për të ruajtur kontrollin e tyre. Pandemia e vazhdueshme globale i ka bërë aksionet edhe më të qarta. Çdo sektor i kujdesit shëndetësor është i mbushur me mundësi korrupsioni për shkak të madhësisë së buxhetit të tij. Por në kohë si këto, korrupsioni, qoftë në sektorin e kujdesit shëndetësor apo diku tjetër, do të thotë jo vetëm humbje e panevojshme, ajo mund të nënkuptojë jetë ose vdekje. Pavarësisht nëse po flasim për prokurime mashtruese ose me mbushje, ose roje kufitare që marrin ryshfet për të lënë njerëzit të kalojnë kufirin, të cilët më pas përhapin infeksion, bastet janë reale. Të gjitha qeveritë kudo vuajnë nga një farë niveli korrupsioni dhe Shtetet e Bashkuara nuk janë të përjashtuara nga kjo. Megjithatë, ka diçka që mund të bëhet. Qeveritë mund të kufizojnë mundësitë për korrupsion dhe mund të dënojnë ata që përdorin zyrën e tyre publike për të pasuruar veten ose partinë e tyre, ose që rrezikojnë bashkëqytetarët e tyre. Sigurisht, policia, prokurorët dhe gjyqtarët e pavarur që janë të autorizuar të ndjekin korrupsionin kudo që e gjejnë – pavarësisht nga interesat politike – janë thelbësore për qeverisjen e mirë. Shqipëria duhet të fillojë vlerësimet e rregullta, periodike të performancës profesionale dhe etike të gjyqtarëve dhe prokurorëve për të siguruar administrim të drejtë dhe efektiv të drejtësisë. Me pak fjalë, gjithmonë do të ketë aktorë të këqij. Qeveritë duhet të krijojnë mënyra për t’i gjetur dhe dënuar për t’u siguruar që të gjithë janë të barabartë dhe trajtohen me drejtësi. Shqipëria po fillon në këtë rrugë dhe reforma në drejtësi ka filluar të tregojë rezultate. Në Mars ju morët një dritë jeshile nga BE. SPAK ka Drejtorin e parë të NBI. Dhe së fundmi, GRECO tregoi përparim në luftën e Shqipërisë kundër korrupsionit. Nëse Shqipëria vazhdon këtë rrugë, ajo mund të bëhet një model i reformave të qeverisjes së mirë në vazhdim – reformat që ne kemi dhe do të vazhdojmë të mbështesim. Ne në Ambasadën e SHBA, përmes programeve tona të sektorit të drejtësisë, kemi bërë përfundimin e SPAK përparësinë tonë më të lartë, me investime të konsiderueshme në këshillimin e ekspertëve dhe mbështetjen e pajisjeve. Shtetet e Bashkuara mbeten thellësisht të përfshira në përmirësimin e kapacitetit të Shërbimit për Punë të Brendshme dhe Ankesa (SIAC), institucioni përgjegjës për përgjegjësinë e policisë, duke ofruar trajnime kritike, futjen e kapacitetit të poligrafit dhe automatizimin e menaxhimit të çështjeve. GRECO theksoi marrëveshjen midis Këshillit të Lartë Gjyqësor (HJC) dhe USAID për të zvogëluar numrin e rasteve të mbetura në Gjykatën e Lartë të Shqipërisë (HC) dhe përfundimisht dhënien e drejtësisë për qytetarët. Ne i përshëndesim përpjekjet e KLGJ dhe KL për të rivendosur funksionalitetin e Gjykatës së Lartë. Ndihma e SHBA është një investim i dollarëve të taksapaguesve tanë në përpjekjet tuaja dhe suksesin tuaj, dhe ne presim rezultate. Dhe rezultatet janë të nevojshme për rrugën tuaj drejt shtegut të pranimit në BE. Secila prej këtyre përmirësimeve janë hapa që e afrojnë Shqipërinë me një demokraci të prosperuar dhe të sigurt. Dhe ne jemi krenarë që mbështesim Shqipërinë ndërsa ajo vazhdon këtë rrugë. Ne do të vazhdojmë t’ju mbështesim jo vetëm me fjalë, por edhe me vepra, siç kemi vepruar deri më tani. Ambasada e SHBA mbetet e përkushtuar për të ndihmuar Shqipërinë të zhvillojë një qeveri të pastër dhe për të luftuar korrupsionin.

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!


Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook dedikuar informacioneve rreth TELEVIZIONIT duke klikuar këtu!


Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook dedikuar SERIALEVE TURKE duke klikuar këtu!