Cambridge Analytica gjobitet për refuzimin e kërkesës së një profesori për të dhënat

Kompania mëmë e Cambridge Analytica, konsultuese e Presidentit Trump gjatë zgjedhjeve të vitit 2016, pranoi të mërkurën se ka shkelur një ligj në Mbretërinë e Bashkuar për privatësinë duke refuzuar t’i ofrojë një shtetasi amerikan të dhënat e tij personale. Kompania u gjobit me rreth 19,000 dollarë, sipas The Guardian.

Pranimi dhe gjobitja e kompanisë erdhi nga një kërkesë e një pedagogu amerikan, David Carroll për një kopje të të dhënave mbi të, që mbahen nga Cambridge Analytica, tani në falimentim. Kompania dorëzoi disa informacione, por refuzoi kërkesën e Carroll për detaje lidhur me atë se si arriti në parashikimet rreth tij dhe nëse të dhënat e tij ishin të ndara me palët e treta.

Cambridge Analytica thuhet se argumentoi se Carroll nuk kishte të drejtë për informacionin, sepse ai ishte amerikan. Zyra e Komisionerit të Informacionit në Mbretërinë e Bashkuar e hodhi poshtë këtë argument dhe urdhëroi Cambridge Analytica që t’i përgjigjet kërkesës së Carroll.

Në vend të kësaj, kompania mëmë e Cambridge Analytica, Zgjedhjet e SCL, u deklarua fajtore për shkeljen e ligjit në Mbretërinë e Bashkuar.

Vitin e kaluar, doli në dritë se Cambridge Analytica merrte të dhëna personale nga 87 milionë përdorues të Facebook. Cambridge Analytica njoftohet se ka marrë të dhënat nga Alexsandr Kogan i Global Science Research, i cili grumbulloi informacionin në vitin 2014 përmes aplikacionit të tij të personalitetit quiz “thisisyourdigitallallife”. Aplikacioni u shkarkua nga 270,000 përdorues të Facebook, por Kogan ishte në gjendje të mblidhte informacion rreth miliona miqve të këtyre përdoruesve.

Në prill të vitit 2015, Facebook ndaloi që programuesit të kenë qasje në të dhëna për miqtë e përdoruesve. Por në vitin 2014, kur aplikacioni i Kogan i fshiu të dhënat, Facebook i lejoi programuesëve të grumbullonin informacion rreth miqve të përdoruesve, në varësi të cilësive të tyre të privatësisë. Kushtet e shërbimit të Facebook kanë ndaluar programuesit nga ndarja e këtij informacioni.

Facebook mësoi në vitin 2015 se Cambridge Analytica kishte marrë të dhënat, dhe kërkoi konsulencë për ti shkatërruar ato. Shërbimi i rrjeteve sociale thotë se besonte në kohën kur Cambridge Analytica e bëri këtë.

Në mars, Cambridge Analytica mohoi përdorimin e të dhënave të Facebook në emër të Trump. Por ish CEO i kompanisë, Aleksandër Nix, mburrej për një gazetar të fshehtë që vënia e synimeve të mëdha të kompanisë ndihmoi Trump të fitojë presidencën./IMA/

REKLAMA
loading...

KOMENTO

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.