Studimi, Covid infekton më shumë në 5 ditët e para

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!

Sa më i shpejtë izolimi pas shfaqjes së simptomave të para, aq më i ulët rreziku i përhapjes së infektimit nga Covid-19. Kjo është këshilla që jep një studim britanik i publikuar në revistën shkencore Lancet, ku thuhet se të infektuarit me koronavirus e përhapin më shumë dhe më shpejt virusin gjatë 5 ditëve të para të infektimit.

Shkencëtarët britanikë thonë se gjatë periudhës deri 5 ditë pas shfaqjes së simptomave të para, Covid-19 shfaq nivelin më të lartë të shumimit dhe përhapjes tek personat e infektuar, por edhe tek personat e tjerë, kryesisht përmes kollës dhe teshtimave. Periudha e shumimit të virusit zgjat në total deri në 9 ditë, por pas ditës së 5-të shumueshmëria bie.

Mbajtja nën mbikëqyrje e pacientëve me tamponë ka treguar se në fytin e tyre janë gjetur pjesëza të Covid-19, deri 17 ditë pas simptomave të para. Por pas ditës së 9, shumica e të infektuarve nuk përbëjnë më rrezik për përhapjen e virusit.

Për të arritur në këto përfundime, shkencëtarët britanikë janë bazuar në analizimin e 79 raporteve të kryera në gjithë botën për Covid-19.

Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook duke klikuar këtu!


Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook dedikuar informacioneve rreth TELEVIZIONIT duke klikuar këtu!


Bashkohuni me grupin tonë zyrtar në Facebook dedikuar SERIALEVE TURKE duke klikuar këtu!