Ekspertët: Vaksina kundër koronavirusit mund të jetë gati në janar

Ekspertët e sëmundjes infektive nga Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Qendra e Kërkimit të Kancerit Fred Hutchinson thanë se shanset për të zhvilluar një vaksinë të suksesshme kundër Covid-19 deri në janar është një sfidë jashtëzakonisht ambicioze, por është e mundur.

“Çdo gjë do të jetë e përkryer nëse kjo do të ndodhë,” tha Dr. Larry Corey, një ekspert kryesor në zhvillimin e virologjisë, imunologjisë dhe vaksinave Fred Hutch.

Pra, a do të jetë e mundur që të kemi një vaksinë deri në janar? Po, mund të ndodhë, ”shtoi Corey.

Tani janë duke u bërë prova për vaksinat dhe Corey tha se do të kërkojnë bashkëpunimin e industrisë farmaceutike, qendrave kërkimore, industrisë së bioteknikës dhe NIH.

E vetmja gjë që ka rëndësi në fund të ditës janë të dhënat e vaksinave, tha Dr. John Mascola, drejtori i Qendrës së Hulumtimit të Vaksinave në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive të NIH.

“Të gjithë shkencëtarët e vaksinave në botë, mund të bëjnë parashikime nga të dhënat që kanë por e vetmja e dhënë që ka rëndësi në fund të ditës është nëse bëjmë një studim të kontrolluar nga placebo atëherë ne mund të themi me besim se vaksina funksionon, “tha Mascola.